Sindromul de burnout Leave a comment

Definirea si identificarea stilului nostru de viata, precum si schimbarea si/sau imbunatatirea lui, devin evidente pe toate planurile in care activam – acasa, in societate sau la locul de munca. Astfel, sa spunem asa, putem stabili statistic, adica avand dovezi clare, palpabile, daca avem un stil de viata sanatos sau mai putin sanatos. Mai mult, putem stabili conditiile in care nu avem un stil de viata sanatos si putem astfel sa intervenim – fiecare individual, in concordanta cu ceea avem ca si circumstante exterioare, dar si interioare (nu uitam niciodata interiorul – el da “tonul” pentru exterior!) – sa ne fie mai bine, sa ne simtim mai bine.

De ce m-am gandit la locul de munca?

Practic, in zilele noastre, ne petrecem mai mult de doua treimi din timpul nostru la locul de munca; gradul de solicitare poate fi, intr-adevar, diferit, dar nu exclude si nici nu diminueaza faptul ca avem o activitate si cheltuim o anumita cantitate de energie – atat fizica, cat si mentala. Daca ne mai gandim si la orele suplimentare care apar mai tot timpul – sa o recunoastem! – pentru cei mai multi dintre noi, atunci avem chiar mai mult din timpul nostru si tot mai multa energie care trebuie alocate la locul de munca (daca nu vrem sa tragem chiulul !) in sarcinile pe care trebuie sa le gestionam si sa le rezolvam .

De ce am propus ca si tema sindromul de burnout? Si ce este acesta?

Tema am propus-o pentru ca este un fenomen cu care oricare dintre noi s-a confruntat la un moment dat si este bine sa fie pus “pe tapet” si constientizat, din cauza consecintelor negative pe care le atrage dupa sine (pe care le vom discuta mai jos). Sindromul de burnout presupune o stare anormala de epuizare fizica, psihica, sociala, emotionala a organismului cu consecinte negative, uneori chiar devastatoare, pe toate planurile enumerate mai sus – emotii negative, ganduri catastrofale (“ Nu mai termin niciodata ce am de facut!“, “Este groaznica activitatea asta, nu o mai pot suporta!”), atitudini ostile – nimeni in jur nu va mai poate cere nimic sa faceti de teama de a nu primi o vorba urata sau sa va starneasca o emotie negativa, etc. Acesta ar fi sindromul de burnout explicat pe scurt. Cel mai bine il vom detalia sub forma unui scenariu destul de sugestiv si realist in randurile urmatoare. Sa incepem.

Ce facem la locul de munca pentru noi?

Pai, trebuie sa mancam, trebuie sa avem si o pauza si, daca se poate, sa ne incadram si in cele 8 ore de program pentru a realiza tot ceea ce ne propunem, plus urgentele care apar.
Cateodata – sau de cele mai multe ori (dupa caz)– acest lucru devine o provocare! Deci, trebuie sa ne gestionam bine timpul, sa ne stabilim prioritatile, sa putem si sa ne deconectam pentru a da randament pe intreaga zi. Hmm, devine din ce in ce mai dificil … Daca mai punem si faptul ca poate e un nou loc de munca si vrem sa ne acomodam, sa intelegem ce avem de facut si pe deasupra (evident!), sa ne impresionam si sefii, atunci situatia se complica. Sa zicem ca acestea sunt datele de inceput.

Ce mai avem?

Pai, putem sa avem un job in care interactionam cu foarte multe persoane – servicii clienti / relatii cu publicul, secretariat, pozitie manageriala (care necesita stabilirea de strategii, luarea de decizii ); pe langa aceasta informatie pe care v-o dau, haideti sa mai punem una: interactionam cu colegii, oameni ca si noi, cu ganduri, sentimente, crize existentiale (de ce nu ?), cu care stim ca trebuie sa avem o relatie buna, de colaborare si carora nu trebuie sa le spunem vorbe … “grele “ pe care destul de dificil am putea sa le retragem, deci avem si presiunea colectivului. Situatia se complica pentru noi daca trebuie sa preluam si alte sarcini – a plecat un coleg sau este in concediu, suntem avansati / promovati.

Si mai mult ?

Fiecare dintre noi isi alege un loc de munca din anumite motive – bani (cea mai frecventa motivatie), prestigiul firmei, inceputul de cariera (aici s-ar putea sa nu fie nici macar domeniul in care am urmat o facultate!). Acest lucru este semnficativ, mai ales ca, ulterior, aceste motivatii se vor traduce si in gradul de satisfactie pe care ni-l aduce activitatea desfasurata, de asemenea un factor destul de important, mai ales daca devine, in acele momente de epuizare fizica si psihica, iritabilitate, surescitabilitate, prioritar pentru noi sau vrem sa-l interpretam ca fiind prioritar.

Tot acest tablou poate avea diferiti factori care sa-l declanseze; o “picatura care umple paharul” poate fi: nu am primit marirea de salariu promisa justificat sau nu (dar in acel moment nu ne vom intreba asupra justetii faptului!), acest lucru pentru cei ce vor bani, nu vom fi avansati pe considerentul ca de-abia facem fata postului actual si tot asa.

Reactiile noastre pot fi diferite – nu mai finalizam sarcinile, ducem problemele de serviciu acasa, nu ne mai putem deconecta de ceea ce facem, suntem tot mai obositi si fizic si psihic si incepem sa gandim tot mai negativ si sa ne simtim tot mai neimpliniti in ceea ce facem. Astfel, parcurgem un cerc vicios si stilul de viata ne este afectat – nu mai dormim bine, nu mai mancam bine – prea mult sau prea putin, avem tot felul de ganduri daca sa ne parasim locul de munca sau nu, sa alegem alt domeniu … Sa spunem ca aceasta a fost etapa de diagnostic … Cati v-ati regasit ?

Sindromul de burnout – o boala moderna

Poate ati considerat ca a fost exagerat: nu trebuie sa ni se intample tuturor, mai ales daca deja avem un stil de viata sanatos, echilibrat, suntem persoane optimiste, cu un bun management al timpului si fara obiceiuri alimentare sau de somn neadecvate. De asemenea, persoanele care indeplinesc caracteristicile de mai sus nu sunt predispuse la sindromul de burnout.

Sau da? Este important sa intelegem ca nu este o predispozitie genetica de a avea acest sindrom, ci este mai degraba o “boala moderna / postmoderna” care este relationata cu locul de munca si constrangerile sociale la care suntem supusi si la care ne supunem si noi insine – justificat sau nu , dat fiind ca ne caracterizeaza si o anumita doza de irationalitate. Veti spune poate: atunci sa nu mai muncesc atat de mult? sa renunt la job? nu stii, dar toate joburile pe care le-am avut presupuneau ore suplimentare, asa este peste tot. Poate am ajuns in situatia in care nu omul face munca, ci munca pe om ? Suna foarte rece.. Asa sa fie oare ?

Atunci mai avem capacitatea si luxul de a alege ce sa facem, cum sa facem si cand sa facem ? Multi vor spune: nu prea sau n-am avut niciodata acest lux. Pentru o persoana care gandeste astfel , putem considera ca nu mai are demult sentimentul autocontrolului. Este important sa-l avem pentru ca impactul este covarsitor la nivel de persoana si stil de viata pe care il adopta. Ca intotdeauna, totul suna foarte bine in teorie : avem un action plan si totul ar trebui sa mearga bine.

A face alegeri este ceea ce ne defineste ca fiinte rationale: alegem ce sa mancam, ce exercitii fizice sa facem, cat sa fim de optimisti si cand; avem alegeri cantitative si calitative – in anumite situatii unele sunt mai importante decat altele. Acest fenomen de burnout este foarte intalnit in organizatiile corporatiste, unde regula este ca dupa 3-4-5 ani persoana sa paraseasca firma sau conducerea sa recomande o alta persoana pentru pozitia respectiva: practic, omul a “epuizat” locul, a facut tot ce putea sa faca, a obtinut maximum de performanta si conducerea maximum de profit. Desi pare macabra, aceasta opinie este larg impartasita de multinationalele care oferta salarii fabuloase, dar care ajung sa dispuna de persoana dupa bunul plac – nu mai are weekend, sfarsitul programului nu este unul fix, munca este “supranormata”.

Mai mult, sunt persoane care stiu acest lucru cand se angajeaza si accepta aceasta situatie. Mai avem si “iubitorii de munca“ , asa-zisii “workaholici” care isi gasesc teren de actiune. Totusi, burnout-ul poate sa apara si la ei, nu ?

Ce ar trebui sa facem in aceasta situatie?

Este sfarsitul lumii ? Nu, nu este, dar imediat ce am identificat ca ceva nu e in ordine in stilul nostru de viata este bine sa facem un pas inapoi sis a ne privim “creatia “, pentru ca orice am spune, este a noastra.

Responsabilitatea ne apartine. Evident, nu vom “renunta” la orele suplimentare, dar vom sti ca trebuie sa ne si oprim. Analiza ar fi cheia – ce s-a intamplat, cand s-a intamplat si evident, daca vreau sa schimb ceva sau imi convine situatia.

Poate este o situatie extrema ceea ce v-am descris, dar nu inseamna ca nu se intampla si nu ne afecteaza pe toate planurile.

Sindromul de burnout este un bun exemplu din mai multe motive: In primul rand, arata cum lipsa autocontrolului ne afecteaza stilul de viata si ne determina sa nu mai avem comportamente alimentare, habituale , sociale adecvate. Ne afecteaza stima de sine si performantele pe care le-am obtinut cu greu sau dorim sa le obtinem.

Mai mult, ne afecteaza nevoile fundamentale ale fiiintei noastre – de la cele fiziologice, care nu ne mai par firesti, la cele de stima de sine, recunoastere sociala, afiliere. In al doilea rand, burnout-ul ajunge sa ne faca sa interiorizam un stil de viata burnout. Evident, nu vom rezista pentru multa vreme asa. Creeaza convingeri si obisnuinte – de la cele mai simple pana la cele mai complexe – care ni se inradacineaza si nu mai constientizam ceea ce este bine pentru noi, acel sentiment de”well-being” (starea noastra de bine).

In al treilea rand, trebuie sa precizam ca totul se petrece in timp si formeaza un stil de viata nesanatos, care ulterior poate sa necesite resurse mult mai mari de planificare si reorganizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Magazinul PRO LIFE este momentan in constructie ! Informatii si comenzi 0743 057 816 (L-V 9-21) Refuză