TOTUL – Prea putin Leave a comment

O mama ….. Sunt o mama ….. Am o problema …..oare ma puteti ajuta? Fiul meu …..consuma droguri! Nu stiu de ce!….. Eu i-am oferit „totul”!!!…..

Astfel de monologuri devin din pacate prea frecvente. Parintii obositi, uluiti, surprinsi, care lucreaza de dimineata pāna noaptea tārziu pentru a asigura un trai decent familiei, se confrunta cu aceasta problema. Din pacate la ei „totul” amintit mai devreme, de cele mai multe ori se rezuma la bani. Bani cāstigati greu si care se duc pe telefoane mobile īn foarte multe culori cu camere de luat vederi performante, haine „ultimul racnet”, poate si o masina cu multi cai putere si nu de putine ori pe droguri.

Nu conteaza faptul ca acasa de multe ori manānca saracacios sau nu mai ajung banii de utilitati, un fruct sau de biletul de autobuz. Atāt timp cāt odraslele lor au mai mult decāt īsi pot dori totul e īn ordine.

Īntr-o societate unde valorile etice lipsesc cu desavārsire, modelele de comportament decent au disparut, unde la prima vedere cine are bani are totul, spiritele tinere, adolescentii sunt bulversati. Discernamāntul si bunul simt au de suferit. Devin egoisti si nu īi intereseaza aproape nimic. Parintii devin finantatori si nimic mai mult.

Autoritatea parinteasca, coeziunea familiei, prietenia, dragostea sau caldura caracteristice nu mai exista. Locurile acestora au fost luate de ifose, pretentii fara acoperire, amenintari sau jigniri.

Aaa ca „totul” oferit de de cele mai multe ori gres. Acesta este momentul īn care se intra īn panica, se īncearca motivarea esecului si se cauta solutii imediate. Dar de cele mai multe ori acestea nu exista….. si apare din nou „Fac totul” numai sa-si revina, sa fie bine. Adica se intereseaza, fug oriunde, platesc…..

Si asta deoarece „ Ce nu face un parinte pentru copilul sau?”

De fapt, ar fi deosebit de simplu pentru orice parinte ca īn loc de „totul” sa-i ofere copilului un lucru minor,…… un „nimic”: AFECTIUNE.

Si atunci n-ar mai conta pentru el nici ce haine poarta, nici la ce telefon vorbeste, nici ce masina conduce si toate acestea deoarece nu ar mai avea nevoie de ele pentru ca ar avea: „TOTUL”

Consilier prevenire Jeno SZABO
Centrul de Prevenbire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj AGENTIA NATIONALA ANTIDROG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Magazinul PRO LIFE este momentan in constructie ! Informatii si comenzi 0743 057 816 (L-V 9-21) Refuză